COUNTY BUDGET ACT: County clerk may purchase office machines and other
supplies not of an expendable nature provided costs were included

in his budget and approved by county court. The purchase should be
made out of the funds of class 6; funds can only be transferred from
classes 1, 2, 3 and 4 to class 5 during the year. Any other transfer
should be made at the cloae of the fiscal year,

August 26, 1940

|

Honorable George L, Eobertson F'I
Pros ccuting Attorney L t.;z

Chariton County
Keytesville, Missouri / :

Dear ilr, Iobertson:

This department 1s in receipt of your letter of
August 22nd. Your letter contains two questicns, and
for convenience we shall segregate and give you our
conclusions on each separately., The first question 1s
as follows:

"The budget that was made by the
County Court of Chariton County,
for the year 1940, provided and
authorized the expenditure of
21,450,000 for furniture and adding
machines for the ofiice of the
County Clerk. Does the County Clerk
have the right to ourchase such
furniture and machines as he deems
suitable and best for his ofice,
or does that power vest solely in
the County Court?"

In an opinion rendered by this department on May
9, 1935, to Joseph E, Wilhite, Prosecuting Attorney,
Crant City, Missouri, we dlscussed and cited decisions
which reviewed the history of the financial structure %
of counties prior to the passage of the County Budget
Act. This decision has no bearing on the first guestion
which you present but can be considered in connection
with your second questicn, It is enclosed for the purpose
of giving you our views and iInterpretations on various
sections which were repealed by the County PBudget Act
and the limitations which the Budget Act now places on
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counties and especially the cfficers which administer it.
It is enclosed for the purpose of avoiding necdless repeti-
tion in this opinicn,.

The authority of a county officer to purchase supplies
necessary for the conduct of his office without authority
from the county court has been recognized prior to the pass-
age of the Pudget Act in & number of decisions, Without
quoting from the decisions, we mention the following merely
to show that the county officer is still entitled to purchase
the necessary suprlies unless the financial condition of the
county prevents the same, CGammon v. Lafeyette County, 79
Mo. lec. 220; Sayler v, Nodaway County, 159 Mo. l.c. 524,
5253 iwing v. Yernocn County, 216 Mo, 68l. The authority of
the ccunty clerk to purchase such supdlies, having been estabe
lished, we next determine whether he is prevented from pur=
chasing the same by the terms of the County EBudget Act.

The coriginal Act was passed by the General Assembly
in 1933, Laws of 1933, pages 340 to 351, inclusive, Sectiocn
1, page 340, Laws of i985, was amended in 1939, page 657, the
only change being te the efiect that the clerk of the county
court "of the several counties of this state shall be the
budget officer of such county and as such shall prepare all
data, etc,"

The Laws of 1937, page 422, rcpealed and reenacted
Sections 2 and 3 of the criginal Act., We find no material
changes with reapect to Classes 4 and 6 which are the only
classes which are pertinent to your question, Class 4 is
as follows:

"Class 4: The county court shall
next set aside the amount required
to pay the salaries of all county
officers where the same is by law
made payable out of the ordinary
revenue of the county, together with
the estimated amount necessary for
the conduct of the offices of such
officers, including stamps, staticnery,
blanks and other office supplies as
are authorized by law. Only supplies
for current office use and of an ex-
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pendable nature shall be included

in thig class, Furmiture, coffice
mechines and equipment of whatever
kind shall be listed under class six,"

Under section 3, page 342, Laws of 1933, it is the duty
of the various officers to furnish estimates of thelir needs.
The first sentence of said sectlon is as follows:

- A

"It is hereby made the express duty

of every offieer claiming any payment
for salary or sup lies to furnish to
the clerk of the county court, on or
before the fifteenth day of January

of each year an ltemized statement of
the estimated amount required for the
payment of all salaries or any other
expense for personal service of whate-
ever kind during the current year and
the sectlion or sections of law under
which he clalms his office is entitled
to the amount requested, also he shall
gsubmit an i1temized statement of the

suprlies he :111 require for his office,
#* % & & # 4

lleferring again to Class 4, we as-ume that the county
clerk, In making his estimate, includod certain supplies

for his office. " # * 2 Only supplies for current office
use and of an expendible nature shall be included in this
class. Furniture, office machines and equipment of what-
ever kind shall be listed under class six." Therefore,

the furniture and adding machines which the county clerk
budgeted and re%uosted to the amount of One Thousand Four
Hundred Fifty (71450,00) Lollars can be considered only

with the terms of Class 6 in mind., Class & being as follows:

"After having provided for the five
classes of expenses heretofore specified,
the eounty court may expend any balance
for any lawful purpose, Provided, however,
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that the county court shall not incur
any expense under class six unless

there is actually on hand in cash funds
sufficient to pay all claims provided
for in preceding classes together with
any expense incurred under class six,
Provided, that if there be outstanding
warrants constituting legal obligations
such warrants shall first be paid before
any expenditure 1s authorized under class

Many of the counties seldom, if ever, have any revenue
in Class 6. It may be possible that your county is more
fortunate and that there is a cash reserve in Class 6.

Therefore, we are of the opinion that the county
clerk in your county can purchase the supprlies which he
originally budgeted and the same were approved by the county
court

II.
Your second question is as follows:

"Does the County Court have the power
to transfer funds from onme class to
ancther class at any time 1t deeoms
desirable? If not, when and under what
conditions does the County Court have
the power to make a transfer from one
class to another class?®

The only provision in the Budget Act for transferring
funds from one class to another is mentioned in Class 5,
page 423, Laws of 1937 == _

"The county court shall next set aside
a fund for the contingent and esmergency
expense of the county, the county court
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may transfer any surplus funds from
classes 1, 2, 3 and 4 to class 5 to

be used as contingent and emergency
expenses. From this class the county
court may pay contingent and incidental
expenses and expense of paupers not
otherwise classified., No payment shall
be allowed from the funds in this class
for any personal service, (whether salary,
fees, wages or any other emoluments of
any kind whatever) estimated for in pre-
ceding classes."

It will be noted from the above that the county court
may, at any time when a surplus is determined in classes
l, 2, 3 and 4, t ransfer any such surplus to class 5. This
department has never advised the promiscuous transferring
of funds from one class to another, the burden and respon=
sibility tsr making such transfers being on the county
court and "any other officer participating in the issuance
of a warrant contrary to the Budget Act." Iowever, we are
enclosing an opinion written to Honorable L, A, Pickard,
Presziding Judge of the County Court, Kennett, Missouri,
which contains suggestions as to transferring funds among
the classes., Also, an opinion to Miss Carrie Williams,
Treasurer of Barry County, Cassville, Missourl, which makes
further suggestions of transferring funds.

The financial condition of a ecounty should be the
Erin. element to bear in mind before any transfer is made.

f the financial condition is such that priority of payments
can be sacredly preserved and no officer will incur liability
under Section 8, Laws of 1933, page 346, then it 1is possible
that funds may be transferred in the manner as outlined in
the enclosed opinions.

Respectfully submitted,
OLLIVER W, NOLEN

Assistant Attorney General
APPROVED:

(Acting) Attorney General OWERT



