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JUSTICE OF THE A justice of the peace 1n St. Louis County must

PEACE:

Honorable Stanley liallach
Prosecuting Attorney

8t. Louis County

Clayton, Misscuri

Dear Sir:

account for and pay over to the county treasurer
the fee of §$2.00 he receives for solemnizing
a marriage.

December 1ll, 1939

This will acknowledge receipt of your letter of
December 4, 1939, as follows:

"This office desires an opinion from your
office relative to the meaning of Seection
2369, Laws of Missouri, 1939, page 341,

The question is, was it the intention of
the legislature to require the various
Justices of the peace in St, Louis County
to pay over to the Treasurer of the County,
the fees collected for theilr services for
the solemnization of marriages?"

A jJjustice of the peace 1= authorized to solemmize
marriages (Section 2976 R, S. Vo. 1929) and is allowed a
fee of Two Dollars ({2.00) for each solemnization (Section
11778 R, S. Mo. 1929).

Section 2369, Laws 1939, page 341, provides:

"Each justice of the peace shall pay over
all fees collected for his services to the
treasurer of the county in which he is
elected every thiriy days, accompanied by
a statement thereof sworn to by him, and
all other costs collected by said justice
of the peace shall be paid by him every
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thirty days, accowpanied by like sworn
statement, to the constable of his dis~-
trict, who shall be responsible for the
same &nd pay over the same to the parties
entitled thereto, as is now required by
law in cases of costs collected by or
paid to said constable."

It will be noted this section divides the collections of
the Jjustice into two classes - fees and costs. We are
not concerned witihh the costs here. The section requires
the justice to pay over “all fees col.ected for his
services” to the county treasurer every thirty days.

Section 23567, Laws 1939, page 341, provides for each
justice in certain c ournties to pgive a hond conditioned that
he account for and pay to the proper officer "all the money
received by him by virtue of his office."

This portion of the bond condition has reference to
the fees and costs required to be accounted for in Section
2369, supra.

The question he e is determ ned by ascertaining whether
the Two Dollars ($2.00) a justice is entitled to charge
for solemnizing a marriage is one collected by him for "his
services™ as a justice and "received by him by virtue of
his office."

Section 11778, K, S. Mo, 1929, fixes the fees of a
Justice in the following language: "Justices of the peace
shall be allowed feecs for their services as follows: For
solemnizing a marriage .... $2.00." 1In other words, per-
forming marriages is a part of the services of a justice
of the peace for which a fee is fixed.

A justice of the peace 1s only entitled to periorm
ma: riages by reason of the raect that he holds the ofrice of
a justice o1 t he peace., In State v, Saticnal Surety Co.
39 o9, We (2nd) lec. 6583 (Tenn.) it is stated, "'ict done
virtute officli are where they are within the authority of
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the officer.'"™ In State ex rel v, Uoss 296 S, W. 431

(Mo, Sup.), the peoint for uetermination was whether the
compensation of & circult judge as Jjury commissioner

could be considered in determ' ning the fees a probate judge
can retain, A probate Judge 1s entitled to retain in

fees a sum equal to the salary of the circuit judge

"for all duties by virtue of the office® of circuit

judge. The court on this point said, l.c. 4323

"It is argued that 'the service of

a judge as a jury commissioner is not
a duty by virtue of the ofiice of
eircuit Jjudge.' The words 'by virtue,'
as used, mean 'because of; throughj;

in pursuance of,' Stroud's Judicial
Dietionary; New Standard Dictionarys
VWebster's New International DLieticnary.
The circuit judge is not appointed or
elected to the pusition of jury com=-
missioner, No commission as Jury com=-
missioner is issued to him, He takes
no oath of office as jury commissioner,
but performs this ministerial duty
under his oath as circuit judge. To
be jury commissioner one must be circuilt
judge., When the term of office of the
circuit judge expires he ceases to be
Jjury commissioner, We think 'the ser-
vice of a judge as jury commissi.ner

is a duty by virtue oif the ozlieo of
circuit judge,' and so rule,"

That case, in principle, is authority for the instant
question and it is clear unde: the rule there announced that
the fee a justice is permitied to receive for solemnizing
a marriage 1s one received "hy virtue of his office."

The case of St. Louis v, Sommers 148 Mo, 398 is no
authority for the instant question, due to the dissimilarity
in the statutes involved, The statute in that case conecerned
the "fees and costs collected in said courta, uhilo the
statutes under consideration here concern "all fees" and "all
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the money" with no qualification be made as to the source
that can be sald to confine it to fees received in a
Judicial capacity,

CUnlLUSL Ot

Therefore, it is our opinion that a justice of the
peace in St, Louls County must account for and pay over
to the county treasurer the fee of Two Dollars (2.00)
he receives for seclemnizing a marriage.

Very truly yours,

LAWIENCE Le BRADLEY
asslstant Attorney General

AP ROVED:

We 9o BURKE
(Acting) Attorney Geneial
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